Bereslim viert 3 miljoen bekeken digitale prentenboeken!

bereslim-2

Ondernemers in het Launch Café uitgelicht: Bereslim

 

Digitale prentenboeken en adaptieve, evidence-based spellen voor peuters en kleuters.

Bereslim maakt geanimeerde prentenboeken en educatieve games voor peuters en kleuters. Sinds januari 2016 doen ze dit vanuit het Launch Café en vieren binnenkort dat er 3 miljoen BerenslimmeBoeken zijn bekeken door jeugdleden van de bibliotheek.

De digitale prentenboeken die Bereslim maakt, zijn van bekende auteurs zoals Max Velthuijs en Yvonne Jagtenberg. Veel verhalen zijn ingesproken door bekende Nederlanders, waaronder Frank Groothof (Sesamstraat), Carice van Houten, Georgina Verbaan en Yvon Jaspers. En de animaties zijn onder andere van de hand van tweevoudig Gouden Kalf winnaar John Croezen.

 

Slim en adaptief leren

Bereslim was een project van Jeugd GGZ-instelling Molendrift. In 2015 is er onder leiding van Esther Bright een bv zonder winstoogmerk van gemaakt, dat wil zeggen dat Bereslim de inkomsten investeert in nieuwe content.:“Ik ben zelf in het onderwijs begonnen, dus ik vind het belangrijk dat kwaliteit altijd voorop staat, en niet het maken van winst.”

Bereslim maakt daar zo’n 5 prentenboeken per jaar van en inmiddels staat de teller op 63. Het zijn geanimeerde prentenboeken, waarin het verhaal tot leven wordt gebracht met bewegende figuren, stemmen, geluidseffecten en achtergrondmuziek. Om de taalontwikkeling optimaal te stimuleren, beantwoorden de kinderen tijdens het voorlezen vragen over het verhaal. De vragen helpen om de nieuwe woorden beter te leren en om de verhaallijn beter te begrijpen.

En het resultaat? Kinderen die een half uur met BereslimmeBoeken werken, leren gemiddeld 5-6 nieuwe woorden per dag, waar ze gewoonlijk 2-3 nieuwe woorden per dag leren.

 

3 miljoen bekeken boeken, 900 miljoen muisklikken

Bereslim taart

In januari 2016 kwam Sarah Bonsing als uitgever bij het bedrijf. De twee kenden elkaar al, omdat ze eerder allebei bij Noordhoff Uitgevers werkten. “We werken ook nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden”, vertelt Sarah. “Het is fantastisch dat het onderzoek echt onderstreept dat onze educatieve boeken en spellen werken. Er zijn al 5 promotieonderzoeken afgerond, en eind dit jaar promoveren er nog twee mensen op ons werk.”

De boeken en spellen zijn adaptief; Bereslim volgt het speelgedrag en muisgedrag en biedt zo vervolgvragen op maat aan. Dit levert natuurlijk een hoop data op. “We hebben nu zo’n 900 miljoen muisklikken en muisbewegingen in totaal verzameld”, aldus Sarah. “En we hebben nu een hele mooie mijlpaal bereikt, want onze boeken zijn nu in totaal 3 miljoen keer bekeken in bibliotheken en overall al 11 miljoen keer.”

 

Van Flash tot VR, van flexplek tot kantoor

De komende tijd maken ze de eerste stappen naar Virtual Reality. “We willen in januari 2017 tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling al iets moois kunnen presenteren”, vertelt Esther. “Maar eerst gaan we onze mijlpaal van 3 miljoen bekeken boeken vieren. We organiseren op 5 oktober, in samenwerking met de Bibliotheek Hoogezand-Sappemeer, een feestelijke middag rondom de Kinderboekenweek.”

Bereslim gaat daarnaast ook verhuizen. “We zijn hier in het Launch Café begonnen met het huren van een flexwerkplek, maar dat werd al snel een vast bureau, omdat Maarten ons team kwam versterken. En nu verhuizen we naar een kantoor, waar eerst het Fablab zat. Zij verhuizen nu naar de kelder van het Launch Café. We zijn hier dan ook gebleven vanwege alle leuke mensen die hier ook werken en het feit dat er echt moeite voor je gedaan wordt om je advies te geven en je met anderen in contact te brengen.”

Meer nieuws van het Launch Cafe

Nieuwe fase voor Launch Cafe

Nederlands Geplaatst op 23 november 2021
NIEUWS! In de zomer van 2020 hebben Niek en Koen afspraken gemaakt met de eigenaar van het pand (Solide Vastgoed) over de positie en toekomst van het Launch Cafe. Per 1 januari... lees verder

Launch Cafe en Kwadraat samen verder

Nederlands Geplaatst op 11 september 2020
In 2012 is het Launch Cafe begonnen als startup en starters hotspot in de binnenstad van Groningen. Geïnspireerd door concepten uit Silicon Valley en Berlijn, is het Launch Cafe... lees verder